Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Петролът поевтинява преди срещата на ОПЕК+ през седмицата*

Пазарните настроения се колебаят между нарастващия оптимизъм за САЩ и Европа и тревогите заради индийската криза

Петролът поевтинява преди срещата на ОПЕК+ през седмицата*

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават в понеделник сутринта, като инвеститорите претеглят перспективите за търсенето преди ключовата среща на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници (ОПЕК+) по-късно тази седмица, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент поевтиняват с 1,16% до 64,65 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол понижават цената си с 1,13% до 61,44 долара.*

В петък американският петрол поскъпна с 1,2%, което беше най-големият ръст от повече от седмица. САЩ и Китай се възстановяват добре от пандемията, като се наблюдават положителни признаци и в Европа, но пазарът се сблъсква с нарастването на случаите на заразени с коронавирус в Индия. Това може да създаде проблем за ОПЕК+, която постигна споразумение да започне да увеличава доставките от май.

Започват да се появяват признаци на напрежение в рафинериите в Индия. Силното начало на годината за петрола се разклати в средата на март, тъй като някои региони започнаха да отчитат нарастване на случаите на заразени с коронавирус, въпреки че цените все още нарастват с почти 30% от началото на годината.

ОПЕК+ трябва да проведе своето заседание в сряда.

Вниманието е насочено и към перспективата за повече суров петрол, идващ от Иран, тъй като държавата се стреми да съживи ядрената сделка и да се освободи от санкциите на САЩ. Но преговорите продължават и напредъкът остава несигурен.

„Очаквам колеблива търговия в следващите дни, в които пазарните настроения ще се колебаят между нарастващия оптимизъм за САЩ и Европа и тревогите заради индийската криза“, каза Вандана Хари от енергийния консултант Vanda Insights в Сингапур. „ОПЕК+ вероятно ще запази планирания курс за намаляване на съкращенията, тъй като глобалната ситуация не се е променила достатъчно от последната им среща, за да оправдаят промяната на споразумението“, коментира анализаторът.

Има признаци на по-голямо възстановяване въпреки предизвикателствата, предизвикани от индийската криза. Някои анализатори прогнозират, че глобалното търсене на петрол трябва да се върне до предпандемичните нива до края на следващата година, ако не и по-рано, докато китайската икономика ще продължи да се разширява и през април след рекордния растеж през първото тримесечие.

*Информацията е актуална към 09:38 часа българско време.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Суровини
Затегнатият пазар на алуминий предвещава поскъпване на множество стоки